dscf3001-hq-kopi.jpg
dscf3008-hq-kopi.jpg
bilder-nettside.jpg
dscf3084-hq-kopi.jpg
dscf2946-hq.jpg
bilder-nettside-1.jpg
dscf3053-hq-kopi.jpg
sitplan-m-stiplet-linje.jpg
2-etasje-1.jpg
4-etasje.jpg
svar-hvitt-bilder.jpg
dscf3001-hq-kopi.jpgdscf3008-hq-kopi.jpgbilder-nettside.jpgdscf3084-hq-kopi.jpgdscf2946-hq.jpgbilder-nettside-1.jpgdscf3053-hq-kopi.jpgsitplan-m-stiplet-linje.jpg2-etasje-1.jpg4-etasje.jpgsvar-hvitt-bilder.jpg

Solberg Hage Leiligheter

Sted: Ås
Størrelse: 4 leilighetsbygg med 52 enheter
Ferdigstilt: 2023
Utbygger: Follohus
Fotograf: Ruben Ratkusic

Prosjektet er plassert i utkanten av Ås, langs en trafikkert vei. Området er preget av spredte eneboliger og små tomter, samt utviklede områder og enkelte butikker langs veien. Denne forstadsstrukturen, som mangler bymøbler og organiserte grøntområder, har lav tetthet og er lite definert. Nyere reguleringer har som mål å forbedre dette ved å oppmuntre til en omstrukturering av området for å øke tettheten og skape en mer urban sammenheng.

Oppdraget innebærer planlegging og bygging av 52 boenheter fordelt på fire frittstående bygninger, som er lineært arrangert langs hovedveien. Hver etasje er designet med rotasjonssymmetri rundt en forskjøvet sentral kjerne, og inneholder fire hjørneleiligheter. Balkongene, som fungerer som gallerier, er strategisk plassert i hjørnene av bygningene for å dempe veistøy. Inntrykket av skalaen på bygningene reduseres ved å trekke hjørnene tilbake til neste fasadelinje, noe som resulterer i store terrasser som forbedrer beboeligheten i de øvre etasjene.

Fra starten av prosjektet var det et mål å bygge bygningene med bæresystem og overflater i tre, med unntak av kjelleren. Det ble valgt krysslaminert massivtre (CLT) for hele systemet, som inkluderer gulvplater, skillevegger og til og med de vertikale kjernene. På fasadene gir bruken av beiset granpanel, både vertikalt og horisontalt, bygningene en varm og ryddig karakter. Bygningenes vertikale avslutning er markert av en utkragende massivtreplate. Denne brukes til å beskytte treverket mot et hardt nordisk klima. Selv om lokale forskrifter forhindrer eksponering av treelementene inne i boligene, er disse synlige i fellesområdene, noe som gir brukerne en forståelse av bygningens konstruktive natur.